DeurwaarderHelmond

Inbeslagname auto door de deurwaarder

Snel een zaak indienen?

Geen uitgebreide formulieren. Wij nemen werk uit handen.

Sleep je onbetaalde factuur en eventueel bijbehorende documenten naar het vak hieronder en druk op ‘zaak indienen’. 

Daarna nemen wij contact met ú op. 

Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, pdf, doc, docx, png, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Inname procedure bij auto's

  Kan een schuldenaar de vorderingen die op hem rusten niet voldoen, dan kan dat tot inbeslagname van bezittingen leiden. Auto beslag is daarbij een van de meest logische stappen, aangezien een voertuig dikwijls relatief veel waarde vertegenwoordigt en tamelijk gemakkelijk te verhandelen is. Het is dan ook dikwijls als eerste de auto die in beslag genomen wordt door de deurwaarder.

  Hoe kan een deurwaarder beslag leggen op een auto?

  Vanaf medio 2021 is de procedure omtrent auto inbeslagname aanzienlijk vereenvoudigd. Tot die tijd kon men alleen een auto in beslag nemen wanneer men die concreet waarnam. Aangezien een auto letterlijk mobiel is, was dat een lastige zaak. Administratief ‘beslag leggen op auto’ kan echter sindsdien ook via het kentekenregister. Op die manier kan ook eenvoudig conservatoir beslag op de auto gelegd worden. De aanwezigheid van de auto in de boedel van de schuldenaar, wordt dan al voorafgaand aan een rechtszaak vastgesteld zodat de goederen ‘veilig worden gesteld’. De schuldenaar kan ze dan niet meer verkopen in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak.

  De deurwaarder mag de auto in beslag nemen of beslag op de auto leggen, maar niet enkel als pressiemiddel. Is m.a.w. te voorzien dat de verwachte opbrengst van het voertuig lager zal zijn dan de kosten van inbeslagname en verkoop van de auto, dan is het beslag niet rechtsgeldig. Daarmee zouden de schulden van de schuldenaar immers alleen maar toenemen.

  Bijzondere situaties

  Beslag op een auto die de schuldenaar om wat voor reden dan ook nodig heeft voor werk, is niet onderhevig aan een algemeen beslagverbod. Beslag op de auto door de deurwaarder van iemand die bijvoorbeeld om gezondheidsredenen volledig afhankelijk is van een (al dan niet aangepast) voertuig voor uithuizige verplaatsing, is dat wel.

  Heeft u als schuldeiser vragen over wanneer een auto in beslag te nemen? Of wilt u zich als schuldenaar laten adviseren? Neem gerust contact op met een van de juridisch medewerkers van Deurwaarder Helmond.

  contact

  Neem contact op

  "*" geeft vereiste velden aan

  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.